L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible. Aquesta agenda, acordada internacionalment, té com a objectiu afrontar els grans reptes globals relacionats amb la pobresa, la desigualtat, el canvi climàtic i d’altres qüestions clau, mitjançant 17 àrees d’acció conegudes com els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Premi Agenda 2030 a la millor iniciativa
En Bici Sense Edat vol tenir un paper actiu en aquesta agenda. L’enfocament de l’entitat es fonamenta en els seus principis rectors i es centra, principalment, en els ODS 3, 10, 11 i 17, que promouen la salut i el benestar, la reducció de les desigualtats, la construcció de ciutats i comunitats sostenibles i l’aliança pels objectius.
El compromís d’En Bici Sense Edat amb els ODS va ser reconegut l’any 2023 amb el Premi Agenda 2030 de Barcelona, atorgat per l’Ajuntament de Barcelona, com a reconeixement a iniciatives innovadores amb un impacte mesurable en l’assoliment dels ODS a la ciutat.
En Bici Sense Edat promou l’envelliment actiu i saludable, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones grans i de les que tenen mobilitat reduïda. A través de les seves activitats, l’entitat transmet un missatge clar: tothom, sigui quina sigui la seva edat o condició física, continua sent una part valuosa de la comunitat. Aquesta visibilització i reconeixement busca combatre la soledat no desitjada i la depressió, a més d’un impacte positiu en la salut mental i emocional de les persones participants.
Els passeigs amb tricicles elèctrics adaptats són molt més que un simple desplaçament: esdevenen moments d’acompanyament que fomenten la connexió humana entre les persones que hi participen.
L’entitat treballa per trencar barreres relacionades amb l’accessibilitat i per combatre l’edatisme. Facilita que les persones grans i amb mobilitat reduïda participin activament en la vida de la ciutat, visitin espais públics i formin part dels esdeveniments que en dinamitzen la vida social.
A través de les passejades amb tricicles, es promouen les relacions intergeneracionals entre les persones voluntàries i les passatgeres, creant vincles significatius i reduint la solitud. Tot plegat contribueix a construir una societat més justa i equitativa.
En Bici Sense Edat contribueix a transformar la ciutat en un entorn més inclusiu, humà, segur i amable. L’ús de tricicles elèctrics permet reduir l’impacte ambiental i promoure una mobilitat sostenible i respectuosa. A més, es defensa una conducció pausada, que fomenta un ús conscient de la bicicleta i afavoreix una convivència harmoniosa als carrers.
Les passejades també donen visibilitat a la gent gran, situant-la al centre de la vida comunitària i fent-la protagonista dels espais i activitats de la ciutat.
En Bici Sense Edat fonamenta la seva activitat en la cooperació amb ajuntaments, residències i entitats socials, entre altres agents col·laboradors. Aquest treball en xarxa és essencial per fer possibles les passejades i per estendre el projecte arreu del territori.
Així, l’entitat impulsa les aliances com una via per assolir objectius compartits. Gràcies a aquestes col·laboracions intersectorials, es construeix una xarxa comunitària que resulta clau per enfortir els vincles socials i promoure una ciutat més inclusiva, solidària i cohesionada.
El capítol de Singapur ha dut a terme una tasca excel·lent relacionant els ODS amb el programa d’ En Bici Sense Edat. Visita el seu lloc web per conèixer més sobre aquesta iniciativa.