15 de juny: Dia Mundial de Presa de Consciència de l’Abús i Maltractament en la Vellesa.

Aquest dia ens convida a reflexionar sobre la necessitat d’erradicar qualsevol forma de maltractament, abús o negligència cap a les persones grans. És una data significativa per visibilitzar el potencial creixement d’aquesta problemàtica; per això, resulta vital treballar per sensibilitzar i protegir els drets de les persones grans i promoure’n un envelliment digne i saludable.

Per maltractament entenem els actes únics o repetits que causen dany o patiment a les persones grans, o bé, la manca de mesures adequades per evitar-los. Aquest tipus de violència constitueix una violació dels drets humans i inclou el maltractament físic, sexual, psicològic o emocional; la violència per raons econòmiques o materials; l’abandonament i la negligència; i finalment, el detriment greu de dignitat i la falta de respecte.

És una problemàtica que afecta de manera directa a les persones grans i, a la vegada, involucra tota la població. Per això, és necessari treballar en termes de promoció i prevenció, conscienciant la societat sobre aquest assumpte i actuant de manera conjunta per garantir el benestar i la seguretat de les persones grans.

Des de la nostra comunitat En Bici Sense Edat fomentem la protecció dels drets humans de la gent gran, generant consciència des del bon tracte, construint xarxes de suport que millorin la qualitat de vida de les persones grans i eliminant els estereotips que condicionen la seva participació en la societat. La nostra missió com a voluntariat es basa en l’empatia i l’escolta activa en cada passeig, fent que les persones beneficiàries siguin les protagonistes i que la seva veu i la seva presència siguin cada cop més visibles a la ciutat.

Treballem dia a dia, des d’un gran i compromès equip, per construir una societat en què les persones, tinguin l’edat que tinguin, siguin tractades amb el respecte i la dignitat que es mereixen.

Article d’Antonella Placenti – Voluntària EBSE

Organització Mundial de la Salut 2022. OMS Maltractament de les persones grans.
https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/abuse-of-older-people

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *