Davant la crisi de la COVID-19, denunciem la discriminació vers les persones grans.

Des d’En Bici Sense Edat ens adherim al manifest de la Fundació Provea per denunciar discriminació vers les persones grans.

Tal com ho exposen al seu comunicat, l’actual crisi provocada per la COVID-19, que afecta a tota la ciutadania, deixa constància, una vegada més, del maltractament que pateixen les persones grans. Una discriminació o edatisme, i un abandonament que té especial impacte entre les persones grans més vulnerables, amb discapacitat, dependència i  que no tenen xarxa familiar ni social o no en poden disposar donada l’alarmant situació actual.

L’edatisme, la discriminació per raó d’edat, és definit com un “procés de discriminació i estereotipació d’una manera sistemàtica envers les persones d’edat avançada pel sol fet de ser velles” (R.Butler), i és aquesta discriminació el substrat de moltes situacions de maltractament a les persones grans.

Malauradament, aquests fets tenen lloc amb molta freqüència a la nostra societat i s’han posat de relleu en aquests darrers dies a causa de l’afectació del coronavirus.

Per aquest motiu, cinquant-vuit entitats d’arreu de Catalunya que pertanyem al Moviment per aturar el maltractament ens hem unit per denunciar aquesta situació i donar visibilitat al problema.

En concret, denunciem «la situació en què es troben les persones grans que viuen en centres residencials, i dels professionals que hi treballen. Aproximadament el 90% de les persones residents tenen una situació de dependència, per tant, necessiten cura i atenció». «Fins que no han passat gairebé dues setmanes de l’estat d’alarma no s’han començat a dotar als centres de les necessàries mesures de protecció, i encara n’hi ha que no han rebut res»

També posem de relleu que «a causa de la manca de recursos, es posa als professionals de la salut en la tessitura de fer el triatge de quines persones entren i/o continuen a l’UCI».

Recordem que «aquest Moviment ja va demanar, en el seu manifest l’any 2018, la necessitat d’un telèfon específic, que hauria de ser atès per professionals especialitzats, i recursos per atendre situacions de maltractament a persones grans. L’actual confinament de les persones grans en situació de maltractament, amb la persona maltractadora, és un important factor de risc. Una vegada més quedainvisibilitzada la situació de les persones grans maltractades».

A més a més, considerem que «els constants missatges en els mitjans de comunicació que transmeten les dades oficials i altres informacions, estan generant una important sensació d’inseguretat, angoixa, ansietat i por a les persones grans, així com als seus familiars i entorn» i els demanen «tenir cura de la informació i de la forma en què la transmeten.

Som conscients de la gravetat de la situació generada pel coronavirus i la dificultat de gestionar-ho, però instem a qui pertoqui a prendre les mesures necessàries.

Per ultim voler fer arribar un moltes gràcies als i les professionals de la salut, dels centres residencials, atenció a domicili, serveis socials, serveis de neteja, farmàcies, cossos de seguretat, treballadors i treballadores del sector alimentari, i totes les entitats i les persones que estan treballant per atendre i cobrir les necessitats de la població en general, i en especial de les persones grans.

Des d’En Bici Sense Edat us deixem una abraçada i molta força per a tothom!

 

MANIFEST COVID-19

 

ENTITATS 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *