“Cal estar molt atents a tot allò que la persona gran vol expressar” 

[#PersonesSenseEdat] Als seus 67 anys, Rosa M. Raga Chimeno (Alcanar, 1953) acumula una llarga i valuosa experiència treballant en l’àmbit del benestar social i, més concretament, del benestar de la gent gran. Després d’haver dedicat els seus primers anys professionals a l’atenció directa a les persones, va acabar assumint tasques de més responsabilitat en diversos centres arreu de Catalunya, com ara la Residència de Gent Gran de Reus, que va dirigir durant vint anys. Actualment és la Síndica de Greuges d’Alcanar, les Cases i Alcanar Platja.

Quan es tracta de valorar la situació del món assistencial a la gent gran, la Rosa parla amb coneixement de causa i amb una humanitat que eclipsa la incertesa d’aquest present tan particular que ens ha tocat viure i és per això que volem compartir aquesta conversa:

 

1.- EBSE: – La gent gran ha patit de manera especialment severa les conseqüències de la Covid. Què ha de canviar, per tal que això no es repeteixi?

Rosa: – Les persones grans són vulnerables per la seva edat i per les variables que els són pròpies. Les que viuen en residències formen un col·lectiu que, en línies generals, està ben atès en tots els aspectes de la vida quotidiana. Tanmateix, va quedar clar que, a nivell sanitari, l’atenció en les residències té molt marge de millora. Dit això, després d’aquests mesos tan tristos, l’atenció sanitària que s’hi ofereix ara és millor que no pas abans del confinament. La intervenció sanitària s’està fent més present i efectiva i això pot ajudar a no repetir escenaris com els que vam viure la primavera passada. El col·lectiu de persones grans que viuen soles als seus domicilis, per la seva banda, també necessiten una supervisió més efectiva per part dels serveis socials municipals i dels centres de salut on pertanyen.

2.- EBSE: – Has treballat molts anys amb gent gran i per a la gent gran. Com creus que estan afrontant aquesta situació?

Rosa: -Crec que, inicialment, no van ser del tot conscients del veritable problema, de la dimensió del que estava passant. A mesura que es van anar succeint les notícies, la majoria d’ells van sentir espant i resignació. Després van venir setmanes de molta paciència i, finalment, han començat a mostrar esperança. La gent gran que està patint aquesta pandèmia formen part d’una generació amb una història de vida plena de lluita i superació. Aquesta experiència vital els està servint molt ara per fer el cor fort.

3.- EBSE: – A En Bici Sense Edat creiem que la nostra tasca té un impacte positiu en la salut mental de la gent gran. Què creus que els pot aportar, una passejada en bicicleta amb un voluntari a qui no coneixen?

Rosa: -I tant que té un impacte positiu en la salut mental! Les persones que poden gaudir d’aquesta mena de serveis reben un estímul emocional, visual i sensitiu, i això els permet trencar la rutina tan tediosa amb què molts d’ells han de viure. Deuen esperar amb molta il·lusió el dia que els toca passeig. També estic segura que conèixer gent nova a través d’una relació intergeneracional els aporta coses molt bones i que s’acaba creant una experiència enriquidora per ambdues parts. 

4.- EBSE: – Quin consell donaries al nostre equip, siguin veterans o acabats d’incorporar, a l’hora d’acompanyar gent gran al llarg dels pròxims mesos?

Rosa: – És important que els voluntaris no es cansin, que no davallin. Ser generosos en l’afecte i les maneres de fer és essencial. Cal estar molt atents a tot allò que la persona gran vol dir i vol expressar. Apropar-s’hi amb un gran somriure als llavis sempre els ajudarà. Si un voluntari manté aquesta actitud, rebrà tantes coses dels avis i àvies que no dubtarà a seguir participant d’aquesta activitat.

5.- EBSE: – I a nivell personal, en la relació amb els nostres familiars de més edat, hi ha res que puguis aconsellar-nos per gestionar millor la situació actual?

Rosa: -Aprofitar al màxim tot el temps que puguem compartir amb ells. Facilitar-los la vida quotidiana i cuidar-los sense espantar-los. No se m’acut millor consell que actuar amb sentit comú i amb el cor, buscant sempre la justa combinació d’aquests dos elements.

 

Si vols conèixer la trajectòria professional de la Rosa M. Ragui Chimeno punxa en el següent enllaç

 

A més, dir-vos que si voleu mantenir-vos informades de les nostres activitats, clicant aquest enllaç us podreu subscriure al nostre butlletí electrònic i rebre les nostres notícies i missatges al vostre email.

 

Foto: @XaviCalvo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *